Την αναγκαιότητα ενσωμάτωσης της διάστασης της προσβασιμότητας στην κατασκευή των τουριστικών υποδομών, αλλά και των δημόσιων έργων τόνισε η Βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Ελευθερία Μπερνιδάκη κηρύσσοντας την έναρξη της πρώτης διεθνούς ημερίδας του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Προσβάσιμο Τουρισμό, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τη Δευτέρα, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.
«Σύμφωνα με την απόφαση του ECOFIN, για τη λήψη δημόσιας χρηματοδότησης των κρατών – μελών από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έτη 2007-2013, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εφαρμογή της αρχής της προσβασιμότητας σε όλα τα έργα. Αυτή η απόφαση σύνδεσης της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης με την αρχή της προσβασιμότητας μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά και στη βελτίωση της προσβασιμότητας των τουριστικών υποδομών. Μπορεί να πολλαπλασιάσει και τις τουριστικές επιλογές για τα άτομα με αναπηρία. Δυστυχώς οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό έχουν παρεξηγήσει την έννοια της προσβασιμότητας. Θεωρούν ότι απλά μια ράμπα σε ένα ξενοδοχείο το κάνει αυτομάτως προσβάσιμο. Προσβασιμότητα όμως σημαίνει και προσβάσιμα μέσα μαζικής μεταφοράς, σημαίνει προσβάσιμους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, προσβάσιμες παραλίες. Οι διαστάσεις της προσβασιμότητας είναι πολλές και σύνθετες, κάτι που οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας αλλά και οι τουριστικές επιχειρήσεις συχνά το αγνοούν, λειτουργώντας αποσπασματικά, χωρίς μια συνολική προσέγγιση του προβλήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, η κα Μπερνιδάκη ζήτησε από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης τη δημιουργία ενός σύγχρονου προγράμματος πιστοποίησης των προδιαγραφών προσβασιμότητας των τουριστικών υποδομών της χώρα μας, αλλά και τον αυστηρό έλεγχο των τουριστικών επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των τουριστών με αναπηρία, επισημαίνοντας: «Στο Προεδρικό Διάταγμα 43/2002, σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές των ξενοδοχείων, συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένες υποχρεωτικές προδιαγραφές προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία. Όμως, παρά το νομικό πλαίσιο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις καταλυμάτων που δηλώνουν προσβάσιμα, ενώ στην πραγματικότητα, δεν είναι. Η πολιτεία, αλλά κυρίως οι τουριστικές επιχειρήσεις, πρέπει να κατανοήσουν επιτέλους ότι και οι τουρίστες με αναπηρία έχουν δικαίωμα να φιλοξενούνται στους τουριστικούς προορισμούς, χωρίς διακρίσεις».
Παρά την ανάγκη ενίσχυσης των προσβάσιμων υποδομών στη χώρα μας, η Βουλευτής της Ν.Δ. δεν παρέλειψε να σημειώσει τη βελτίωση που έχει συντελεσθεί τα τελευταία χρόνια στις τουριστικές υποδομές. «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η προσβασιμότητα στους τουριστικούς προορισμούς αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα από την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Ήδη έχουν συσταθεί και λειτουργούν ειδικά τμήματα που ασχολούνται με την προσβασιμότητα των αναπήρων σε πολλά υπουργεία, για παράδειγμα, στα υπουργεία Πολιτισμού, Μεταφορών, Εσωτερικών, δηλαδή στα αμέσως εμπλεκόμενα με τον τουρισμό υπουργεία. Επίσης, η ενεργή συμμετοχή του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τον Προσβάσιμο Τουρισμό αποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον της Πολιτείας για τη βελτίωση των συνθηκών προσβασιμότητας στη χώρα μας. Αποδεικνύει πως η Ελλάδα επιτέλους προχωρά με ταχύτερους ρυθμούς προς τη σωστή κατεύθυνση».
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τον Προσβάσιμο Τουρισμό (European Network for Accessible Tourism), που υποστηρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχο έχει τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών, μέσω διαδικτύου και άλλων ηλεκτρονικών μέσων, σχετικά με την προσβασιμότητα τουριστικών προορισμών και περιοχών. Στο Ε.Ν.Α.Τ συμμετέχουν οργανώσεις από πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία και το Βέλγιο.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΕΡΝΙΔΑΚΗ – ΑΛΝΤΟΥΣ
Βουλευτής Επικρατείας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
24-10-2006