Το καλοκαίρι του 2012, 32 φορείς παιδικής προστασίας είχαν εκπέμψει σήμα κινδύνου. Παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματά τους συνεχίζονται. «Τα περισσότερα ιδρύματα έχουν να πληρώσουν τους εργαζομένους εδώ και 6-8 μήνες» λέει ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Προστασίας και Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων με Νοητική Υστέρηση Θεοτόκος, Νεόφυτος Ερωτόκριτος, που καταρτίζει επαγγελματικά τους ασθενείς.
«Εχουμε υπολογίσει ότι ένα παιδί σε εμάς στοιχίζει 8.000 ευρώ τον χρόνο. Αν η περίθαλψή του ήταν στο Δημόσιο θα στοίχιζε 32.000 ευρώ τον χρόνο». Τα προβλήματα, αναφέρει, είναι πάνω – κάτω τα ίδια. «Συνήθως τα ιδρύματα όπως το δικό μας έχουν τέσσερις πυλώνες χρηματοδότησης. Ο πρώτος είναι τα χρήματα που παίρνουμε από τον ΕΟΠΥΥ για τα νοσήλια.
Μας χρωστάει το 2011, τέσσερις μήνες του ’13 και το ’14. Ο δεύτερος είναι οι επιχορηγήσεις από την περιφέρεια. Τα τελευταία χρόνια μειώνονται συνεχώς αυτά τα κονδύλια. Από 1.800.000 ευρώ που παίρναμε, φέτος μας δόθηκαν 400.000 ευρώ. Και βέβαια δεν γνωρίζουμε από πριν πόσα χρήματα θα πάρουμε κάθε χρονιά». Η φορολόγηση είναι ακόμη ένα αγκάθι. «Φορολογούνται οι δωρεές μολονότι έχουμε ζητήσει να καταργηθεί αυτό, αλλά και οι δωρέες σε είδος».
ΧΑΤΖΗΠΑΤΕΡΕΙΟ. Ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Κοινωνικής Εργασίας Χατζηπατέρειο Κέντρο Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών Γιώργος Παπαδάκης λέει ότι «για φορείς όπως ο δικός μας που έχουν συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, υπάρχει καθυστέρηση να μας καταβληθούν τα οφειλόμενα για εργοθεραπείες και φυσικοθεραπείες. Εν τούτοις τα έξοδα τρέχουν και οι θεραπείες πρέπει να συνεχιστούν. Σκεφτείτε ακόμη ότι εξακολουθούμε να φιλοξενούμε και να προσφέρουμε θεραπεία σε παιδιά που οι γονείς τους έχουν μείνει ανασφάλιστοι». Οπως σημειώνει κάθε χρόνο η επιχορήγηση από την περιφέρεια μειώνεται. «Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να ανοίξουμε τον Σεπτέμβριο ή όχι» (επάνω, εθελόντρια σε μάθημα ζωγραφικής).
tanea.gr 17-3-2014