O Han Hoon, ένας πρωτοπόρος στη θεραπεία με βλαστοκύτταρα, μας δείχνει τις σειρές από δοχεία που είναι αποθηκευμένα στο υπόγειο του κτιρίου του, στην πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας.
«Εκπληκτικό δεν είναι;», λέει ο Han, αναφερόμενος στα 42 κυλινδρικά δοχεία ύψους 1,5 μέτρου και πλάτους 1,2 μέτρα, στα οποία έχει αποθηκευτεί το αίμα από τον ομφάλιο λώρο 60.000 νεογνών. «Αυτό που βλέπετε είναι η μεγαλύτερη μονάδα αίματος από λώρο που φυλάσσεται σε ένα μέρος, παγκοσμίως», λέει ο Han, που είναι επικεφαλής της εταιρίας ιατρικών ερευνών Histostem.
Ο Han λέει ότι τα δοχεία διατηρούνται σε θερμοκρασία μείον 196 βαθμών Κελσίου {- 378 βαθμοί Fahrenheit}, και περιέχουν 12 τόνους αίματος από ομφάλιο λώρο, που αποτελεί το 12% του παγκόσμιου συνολικού υλικού που έχει αποθηκευτεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Το αίμα από τον ομφάλιο λώρο είναι πηγή βλαστικών κυττάρων, που μπορούν να μετατραπούν σε συγκεκριμένα εξειδικευμένα κύτταρα, κι έτσι να βοηθήσουν στην ανάπλαση νέων οργάνων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι με τα βλαστικά κύτταρα θα μπορέσουν να θεραπεύσουν ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, η νόσος Alzheimer κι άλλες παθήσεις.
Ο Han, 51 ετών, κατάφερε να απομονώσει βλαστικά κύτταρα από αίμα ομφάλιου λώρου για πρώτη φορά το 2003, και τα χρησιμοποίησε για την θεραπεία περισσοτέρων από 200 ασθενών που πάσχουν από 17 διαφορετικές ασθένειες.
«Η επιτυχία της αγωγής διαφέρει ανάλογα με την πάθηση, όμως το 70% των ασθενών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, και το 60% από κύρωση ήπατος, έδειξαν σαφή βελτίωση με τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα», λέει ο Han.
Ο Han κι οι συνεργάτες του, έγιναν πρωτοσέλιδο τον προηγούμενο Νοέμβριο, όταν μια ασθενής τους, η Hwang Mi-Soon, 37 ετών, που δεν μπορούσε να περπατήσει λόγω κάκωσης στην σπονδυλική της στήλη, προ 20ετίας από ατύχημα, κατά την συνέντευξη τύπου, έκανε τα πρώτα της βήματα με τη βοήθεια πλαισίου (πι).
«Ήταν η πρώτη φορά παγκοσμίως που δημοσιεύτηκε μια τέτοια περίπτωση, στην οποία η κατάσταση ενός ασθενούς με κάκωση νωτιαίου μυελού αντιμετωπίστηκε επιτυχώς, με θεραπεία με βλαστοκύτταρα από αίμα ομφάλιου λώρου», λέει ο Han.
Η Hwang συνεχίζει να είναι ασθενής και δηλώνει ότι κάνει συνεχή πρόοδο, αν και χρειάζεται ακόμα κηδεμόνες στα πόδια και «πι» για να περπατήσει.
Έπειτα από αυτή τη δημοσίευση της θεραπείας-ορόσημο της Hwang, πολλοί ασθενείς, που πάσχουν κυρίως από κάκωση νωτιαίου μυελού, από όλο τον κόσμο, έσπευσαν να ζητήσουν τη βοήθεια του Han.
«Είναι πολύς κόσμος που θα έδινε τα πάντα για να θεραπευτεί», λέει ο Han.
«Τους λέω να μου στείλουν δείγματα αίματος ή αποτελέσματα του γονιδιακού τους ελέγχου. Έπειτα, αντιπαραθέτουμε και ελέγχουμε τα δείγματα για την εύρεση συμβατών κυττάρων, βρίσκουμε βλαστικά κύτταρα που είναι ενεργά, τα απομονώνουμε και τα καλλιεργούμε, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε την έγχυση.»
Η θεραπεία δεν είναι φθηνή. Η αγωγή με βλαστικά κύτταρα για την αντιμετώπιση κακώσεων νωτιαίου μυελού στοιχίζει περίπου 100.000 δολάρια.
Ο Han συλλέγει αίμα στην τράπεζά του, κάνοντας συμφωνία με τις εγκύους απ’ τις οποίες ζητάει να δωρίσουν αίμα από τον ομφάλιο λώρο του μωρού όταν γεννήσουν, με αντάλλαγμα τη δωρεάν θεραπεία με βλαστικά κύτταρα για τα μωρά τους, για πέντε χρόνια. Αν θέλουν να αυξήσουν το χρονικό διάστημα στα δέκα χρόνια, προκαταβάλλουν το πόσο των 270.000 won {$ 268}.
Ο Han δηλώνει ότι το αίμα του ομφάλιου λώρου δεν είναι η μόνη πηγή βλαστικών κυττάρων. Τα τελευταία, βρίσκονται επίσης στα έμβρυα, στον μυελό των οστών, και σε αλλά μέρη του σώματος.
Θεωρεί όμως ότι το αίμα είναι καλύτερο, γιατί δεν έχει να αντιμετωπίσει ηθικά διλήμματα που σχετίζονται με τη χρήση ανθρώπινων εμβρύων για θεραπευτικούς σκοπούς, και επίσης, διότι είναι πιο εύκολη και αποτελεσματική η επεξεργασία του από ό,τι τα κύτταρα μυελού των οστών.
«Υπάρχουν βέβαια δυσκολίες στην απομόνωση των βλαστοκυττάρων από αίμα ομφάλιου λώρου που έχει καταψυχθεί, όσον αφορά στο να βρεθούν τα κύτταρα, να ταιριάξουν με τα γονίδια του παραλήπτη, και να γίνει η σωστή επιλογή του σημείου που θα γίνει η έγχυση των κυττάρων», λέει ο ίδιος.
Ο Han που έχει ειδικότητα στη γενετική και τις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, δηλώνει ότι υπάρχουν άφθονα αποθέματα αίματος από ομφάλιο λώρο στη Νότιο Κορέα. Η Κορέα αποτελεί το πρόσφορο έδαφος για πειράματα σε νέες τεχνικές και θεραπείες.
Η εταιρία που έχει ο Han, έχει ήδη πραγματοποιήσει 23 θεραπείες με βλαστικά κύτταρα τον προηγούμενο χρόνο, και σκοπεύει να ιδρύσει ένα νοσοκομείο για τον σκοπό αυτό, μέσα στο επόμενο έτος.
«Η Histostem θα επεκταθεί στη θεραπευτική αντιμετώπιση των κακώσεων νωτιαίου μυελού, της σκλήρυνσης κατά πλάκας, του σακχαρώδη διαβήτη , της κίρρωσης ήπατος κι άλλων παθήσεων», λέει ο Han.
«Σχεδιάζουμε να ανοίξουμε το νοσοκομείο στα τέλη αυτό του χρόνου ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου. Θα είναι το πρώτο νοσοκομείο με ειδίκευση στη θεραπεία με βλαστικά κύτταρα παγκοσμίως», δηλώνει ο Han.
«Αρχικά θα έχει 100 κρεβάτια, με προοπτική να αυξηθούν στα 300.»
Η εταιρία του είναι οικονομικά εύρωστη με κέρδη που φτάνουν τα 1,5 δισεκατομμύρια won ($ 1,5 εκατομμύρια),από τα συνολικά 6 δις κέρδη πωλήσεων στη χώρα, πέρσι.
Περιμένει ακόμα καλύτερη απόδοση στο μέλλον, και σκοπεύει μετά από αυτό να μπει και στο χρηματιστήριο της Κορέας.
«Θέλουμε να συμπεριληφθούμε στον δείκτη βαριάς τεχνολογίας Kosdaq», λέει o Han.
πηγή: http://www.focusonals.com/
2005
Μετάφραση: Πάνος Ζουρνατζίδης, Εργοθεραπευτής,
allejestem@hotmail.com