Τρισδιάστατος Άτλαντας θα βοηθήσει στην Εξερεύνηση της Σπονδυλικής Στήλης

Στις 8 Ιουνίου 2005, ο καθηγητής Γεώργιος Παξινός και ο Dr Yuri Koutcherov, του Spinal Injuries Research Centre στο Prince of Wales Medical Research Institute, βραβεύτηκαν με 200.000 δολλάρια από το Christopher Reeve Paralysis Foundation για να ετοιμάσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια έναν τριών διαστάσεων (3D) άτλαντα της σπονδυλικής στήλης αρουραίου.

Ο Christofer Reeve συναντήθηκε με τους δύο επιστήμονες του Ινστιτούτου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αυστραλία το 2003, και εντυπωσιάστηκε από τη δουλειά τους στην έρευνα για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού. Ο καθηγητής Παξινός είναι πρωτεργάτης στην προετοιμασία του άτλαντα του εγκεφάλου, και έχει σχεδιάσει τους άτλαντες του εγκεφάλου του ανθρώπου, του πιθήκου, του αρουραίου και του ποντικού, οι οποίοι χρησιμοποιούνται παγκοσμίως από (νευρο)επιστήμονες σε όλους τους σχετικούς τομείς.
Όπως ένας γεωγραφικός χάρτης χρησιμεύει στον ταξιδιώτη, έτσι και ο χάρτης του νωτιαίου μυελού είναι αναγκαίος στους επιστήμονες που μελετούν τον ανθρώπινο νωτιαίο μυελό. Αυτή τη στιγμή, το ζώο που χρησιμοποιείται κυρίως για την έρευνα των κακώσεων νωτιαίου μυελού, είναι ο αρουραίος. Δεν υπάρχουν περιεκτικοί και ακριβείς άτλαντες του νωτιαίου μυελού του αρουραίου˙ στην πραγματικότητα, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο: μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία περιεκτική έρευνα της δομής του νωτιαίου μυελού οποιουδήποτε είδους, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου.
Ένα καινούργιο πρόγραμμα, υποστηριζόμενο από το Christopher Reeve Paralysis Foundation, έχει δημιουργηθεί για να αναπληρώσει αυτή την έλλειψη. Τα αποτελέσματα θα προσφέρουν: α) ένα θεμελιώδη χάρτη της δομής του νωτιαίου μυελού του αρουραίου, β) σχετικές συγκρίσεις με τον ανθρώπινο νωτιαίο μυελό και θα αναδείξουν τις ανατομικές αρχές ή γενικεύσεις της οργάνωσης του νωτιαίου μυελού, και γ) τον τρισδιάστατο στερεοταξικό χώρο, που θα είναι σχεδιασμένος για να αποτελέσει το περιβάλλον διαχείρισης της γνώσης, για τις πειραματικές και, τελικά, κλινικές παρατηρήσεις.
Παρ’όλο που το πρόγραμμα δεν κατευθύνεται, καθ’εαυτό, προς τον σχεδιασμό θεραπείας για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού, θα επισπεύσει την πρόοδο αυτής της έρευνας, γιατί θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ερευνήσουν τις ομοιότητες μεταξύ του νωτιαίου μυελού του αρουραίου και του ανθρώπου, ώστε να εξετάσουν τις υποθέσεις που δημιουργήθηκαν από συνειρμούς και συσχετίσεις στοιχείων από πειράματα σε ζώα, με εκείνα σε ανθρώπους.
Η προτεινόμενη περιγραφή της δομής του νωτιαίου μυελού θα βασιστεί στην ευρεία χρήση νευροχημικών «ανιχνευτών» (markers) (χημειοαρχιτεκτονική). Πολλοί οδοί του νευρικού συστήματος περιλαμβάνουν μία συγκεκριμένη πρωτεϊνη, η μπορεί να εντοπιστεί σε τμήματα ιστών, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται ανοσοϊστοχημεία, και η οποία περιλαμβάνει τη χρήση συγκεκριμένων αντισωμάτων. Η συχνά ευκρινής διασπορά αυτών των χημικών μέσα στο νωτιαίο μυελό του αρουραίου, είναι κάτι σαν «υπογραφή» για έναν τύπο νευρικού κυττάρου και των διαδικασιών αυτού.
Επείδη οι περισσότερες νευροχημικές πρωτεϊνες είναι όμοιες μεταξύ των διαφόρων ειδών ζώων, δεν απαντώνται μόνο σε μία συγκεκριμένη ομάδα νευρικών κυττάρων στον αρουραίο, αλλά και στα ομόλογά τους (αντίστοιχη δομή) στον άνθρωπο. Η μελέτη αυτή για πρώτη φορά θα επεξεργαστεί διεξοδικά τα κάθετα και οριζόντια τμήματα, αναπαριστώντας τα με τρισδιάστατο τρόπο, και θα επισημάνει παράλληλες παρατηρήσεις και για τον ανθρώπινο νωτιαίο μυελό (όταν ο ιστός είναι διαθέσιμος), και επομένως θα υποστηριχθούν τόσο οι πειραματικές όσο και οι κλινικές προσεγγίσεις.

Απόδοση στα ελληνικά: Δήμητρα Ανδρεώλα, φοιτήτρια Κοινωνικής Εργασίας,
e-mail: dimmy_21@hotmail.com

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Θεραπεία βλαστικών κυττάρων βελτιώνει την κινητικότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα ενδεχομένως να μπορέσει στο μέλλον να συντελέσει στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην …

Ηλεκτρική διέγερση για την βάδιση παραπληγικών

Τέσσερις Αμερικανοί, παράλυτοι από τη μέση και κάτω, κατάφεραν να κινήσουν με ελεγχόμενο τρόπο ξανά τα πόδια τους για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, χάρη σε μια συσκευή ηλεκτρικής …

Ρομποτικές «στολές» από το… μέλλον βοηθούν

Οι ερευνητές αναπτύσσουν ρομποτικές «στολές» για να βοηθούν παραπληγικούς και τετραπληγικούς να κινούνται εντός ή εκτός σπιτιού, να ανεβαίνουν σκάλες κτλ. Ανάλογοι εξωσκελετοί, όπως ονομάστηκαν οι …

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης δίνει το πείραμα επιστημόνων του Χάρβαρντ, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν έναν πίθηκο να κινείται σύμφωνα με τη σκέψη ενός άλλου. …

Ανακάλυψη οδηγεί σε φάρμακο για την οστεοπόρωση;

Ένα φάρμακο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, έπειτα από μια ανακάλυψη που φαίνεται ότι ενισχύσει σοβαρά τη δημιουργία νέας οστικής …

Το πρώτο καλλιεργημένο δέρμα με αγγεία

Πριν καν ολοκληρωθούν οι δοκιμές μοσχευμάτων δέρματος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από κύτταρα του ίδιου του ασθενή, ερευνητές στην Ελβετία αναφέρουν ότι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: …