Σε μείζονα παράγοντα απειλής της ανθρώπινης ζωής και υγείας σε όλες τις ηλικίες έχει εξελιχθεί το αγγειακό εγκεφαλικό, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν γιατροί και καθηγητές Νευρολογίας από τη Γηραιά Ηπειρο και όχι μόνο, στο 14ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το Εγκεφαλικό, που πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 28 Μαΐου στην Μπολόνια της Ιταλίας, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας για το Εγκεφαλικό (International Stroke Society) και την υποστήριξη του ομίλου Sanofi-Aventis και της Bristol-Myers Squibb Company.
Τα νούμερα είναι απογοητευτικά και καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Το εγκεφαλικό αποτελεί την τρίτη αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως και τη δεύτερη στις ηλικίες άνω των 65, ενώ είναι ο πιο διαδεδομένος παράγοντας πρόκλησης νευρολογικών δυσλειτουργιών και ο δεύτερος εμφάνισης άνοιας, ενώ 15 εκατομμύρια άνθρωποι υφίστανται αγγειακό επεισόδιο κάθε χρόνο, με μόλις το 25% εξ αυτών να αναρρώνει πλήρως.
«Στους τρεις πρώτους μήνες μετά την εμφάνιση του επεισοδίου, η θνησιμότητα αγγίζει το ένα τέταρτο των συνολικών περιστατικών, ενώ για τις ηλικίες άνω των 85 ετών φτάνει μέχρι το 40%. Από τους επιζώντες το 25%-50% αποκτά αναπηρίες ή είναι εξαρτημένο, το 50% είναι ανίκανο να περπατήσει, ισάριθμο ποσοστό παραμένει σε αφασία, ενώ το 30% υποφέρει από κατάθλιψη», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Βέρνερ Χάκε, πρόεδρος του τμήματος Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδεμβέργης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής, το 2002 το εγκεφαλικό ήταν η τρίτη αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως (με ποσοστό 10%), έπειτα από τις στεφανιαίες νόσους (13%) και τον καρκίνο (12%).
Παρότι το εγκεφαλικό μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, οι μεγαλύτεροι έχουν σαφώς περισσότερες πιθανότητες να το αντιμετωπίσουν. Τα δύο τρίτα των περιστατικών αριθμούνται σε ανθρώπους άνω των 65, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης αγγειακού επεισοδίου διπλασιάζεται σε κάθε δεκαετία μετά τα 55. Οι άντρες φαίνεται να διατρέχουν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ οι Αφροαμερικανοί παρουσιάζουν περισσότερα περιστατικά σε σύγκριση με άλλες φυλετικές ομάδες. «Το εγκεφαλικό εξελίσσεται σε καταστροφική ασθένεια στη Νότια Αμερική, την Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Ανατολική Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Χάκε.
Η πρόληψη του εγκεφαλικού επιτυγχάνεται μέσα από την αντιμετώπιση των παραγόντων που συντελούν στην εμφάνισή του. «Η υπέρταση, το ιστορικό καρδιοπαθειών, όπως κολπική μαρμαρυγή και έμφραγμα, ο διαβήτης, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή και η υπερκατανάλωση αλκοόλ αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού. Η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής, καθώς και η λήψη των κατάλληλων φαρμάκων στην περίπτωση των καρδιοπαθειών, της υπέρτασης και του διαβήτη μπορούν να μας προστατέψουν από τα αγγειακά επεισόδια», εξήγησε ο καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, Μπο Νόρβιν.
«Οταν όμως η πρόληψη δεν αποδώσει και το περιστατικό εμφανιστεί, εκείνο που έχει τεράστια σημασία είναι η έγκαιρη μεταφορά του ασθενή σε ειδικευμένα κέντρα αντιμετώπισης του εγκεφαλικού, η οποία μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από 25% σε 10%, τη μερική αναπηρία από 25% σε 20% και να αυξήσει την ίαση από 25% σε 45%», συμπλήρωσε ο κ. Χάκε.
Η Διεθνής Εταιρεία για το Εγκεφαλικό, με το σύνθημα «Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο δρα ταχύτατα. Εσείς;», έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, αλλά και του ιατρικού κόσμου, τόσο για την έγκαιρη διάγνωση του επεισοδίου και την ταχύτατη μεταφορά του ασθενή στο νοσοκομείο όσο και για την πρόληψή του. Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας συμπεριλαμβάνεται και η θεσμοθέτηση της 25ης Μαΐου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων», ενώ στη χώρα μας σύντομα θα αναρτηθεί στα νοσοκομεία και τα περιφερειακά ιατρεία ενημερωτική αφίσα με τα συμπτώματα της νόσου, καθώς και ενέργειες στις οποίες θα πρέπει άμεσα να προβεί ο ασθενής.
Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 04/06/2005