Καναδική μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση αλλαντικής τοξίνης, πιο γνωστή ως Botox, μείωσε σημαντικά την ακράτεια ούρων σε ασθενείς με νευρογενή υπερδραστήρια κύστη λόγω κάκωσης νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ) και σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ).
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο με επικεφαλής τον Dr. Sender Herschorn, στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων στο Ιατρικό Περιοδικό Journal of Urology, σημειώνουν ότι μέχρι τώρα έχουν υπάρξει πολύ λίγες παρόμοιες κλινικές δοκιμές.
Οι δοκιμές έγιναν σε 19 ασθενείς με ΣΚΠ και 38 με ΚΝΜ στους οποίους η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την ακράτεια ούρων δεν είχε αποτελέσματα. Στους μισούς χορηγήθηκε ένεση Botox 300 U μέσω κυστεοσκόπησης σε 30 σημεία του εξωστήρα (πλην του τριγώνου), ενώ στους υπόλοιπους χρησιμοποιήθηκε εικονικό φάρμακο (placebo), χωρίς οι ίδιοι οι ασθενείς να γνωρίζουν σε ποια ομάδα ανήκουν.
Κατά την έναρξη της μελέτης, ο μέσος αριθμός επεισοδίων ακράτειας ήταν 5,6/ημέρα στην ομάδα που της χορηγήθηκε αλλαντική τοξίνη και 5,7/ημέρα στην ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο. Την 6η εβδομάδα της κλινικής δοκιμής, η συχνότητα είχε πέσει στο 1,3/ημέρα για την πρώτη ομάδα και μόλις στο 4,8/ημέρα στην δεύτερη.
Η διαφορά μεταξύ των δυο ομάδων μειώθηκε σε βάθος χρόνου, ωστόσο παρέμεινε σημαντική ακόμα και μετά από 36 εβδομάδες (2,37/ημέρα σε σύγκριση με 4,21/ημέρα).
Στις 36 εβδομάδες όλοι οι ασθενείς έλαβαν την αλλαντική τοξίνη και με το πέρασμα 12 εβδομάδων η συχνότητα ακράτειας ήταν 1,56/ημέρα για το γκρουπ που του χορηγήθηκε η ένεση από την αρχή και 1,86 για το γκρουπ που προηγουμένως λάμβανε placebo.
Η εμφάνιση ουρολοίμωξης ήταν η πιο συχνή παρενέργεια που συνέβη σε 16 ασθενείς σε κάθε ομάδα, αναφέρουν οι ερευνητές. Μυϊκή αδυναμία, ενδεχομένως συνδεδεμένη με την χορήγηση του Botox, αναφέρθηκε από 3 ασθενείς.
Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η χορήγηση της αλλαντικής τοξίνης είναι αρκετά ανεκτή και προσφέρει σημαντική κλινική βελτίωση σε ενήλικες με υπερδραστήρια νευρογενή κύστη και ακράτεια ούρων που δεν ανταποκρίνονται σε φαρμακευτική αγωγή. Η βελτίωση είναι φανερή μέχρι και 9 μήνες μετά την χορήγηση της ένεσης.
Στοιχεία δημοσίευσης της έρευνας:
Efficacy of Botulinum Toxin An Injection for Neurogenic Detrusor Overactivity and Urinary Incontinence: A Randomized, Double-Blind Trial
J Urol 2011, 185:229-2235
Απρίλιος 2011, thedoctorschannel.com
Απόδοση: Ελένη Στρατή, Κοινωνιολόγος