Newswise – Η αντιμετώπιση των κακώσεων νωτιαίου μυελού που οδηγεί σε παράλυση, συνεχίζει να προβληματίζει τους γιατρούς, αλλά μια κλινική δοκιμή στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, όπως αναφέρεται στο τεύχος του Ιανουαρίου ’05 του περιοδικού νευροχειρουργικής “Spine”, μπορεί να οδηγήσει τους ερευνητές σε θετική κατεύθυνση.
Σε δέκα ασθενείς με ολική κινητική και αισθητηριακή κάκωση νωτιαίου μυελού εμφυτεύθηκε μια πειραματική συσκευή σχεδιασμένη να ξαναδημιουργεί τις νευρικές ίνες, βελτιώνοντας σε κάποιο βαθμό την λειτουργική αποκατάσταση των ασθενών. Η συσκευή, ταλαντευτής διέγερσης πεδίου ή OFS, δημιουργεί ηλεκτρικό πεδίο στην περιοχή του τραυματισμού.
Και οι δέκα ασθενείς στους οποίους τοποθετήθηκε το OFS είχαν μερική βελτίωση στην αίσθηση μετά από 6 μήνες, και οι 9 ασθενείς που παρέμειναν στην δοκιμή είχαν βελτίωση και ένα χρόνο μετά την εγχείρηση, όμως ο βαθμός της βελτίωσης διέφερε από ασθενή σε ασθενή.
Σε δυο ασθενείς επανήλθε μερικώς οι λειτουργία των κάτω άκρων, και σε έναν άντρα αποκαταστάθηκε η σεξουαλική λειτουργία. Όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν στην δοκιμή είχαν υποστεί ολική κινητική και αισθητηριακή κάκωση νωτιαίου μυελού μέσα σε 18 μέρες μετά την εγχείρηση.
«Αυτό δεν είναι νίκη αλλά είναι βάση για παραπάνω έρευνα», είπε ο Scott Shapiro, M.D., καθηγητής νευροχειρουρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η διαδικασία, που είναι πολύ επιθετική και χρειάζεται δυο χειρουργικές επεμβάσεις, είναι αποτελεσματική και τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι.
Η μεγέθους αναπτήρα συσκευή αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Purdue και πρωτοχρησιμοποιήθηκε σε περισσότερα από 100 σκυλιά ανάπηρα από φυσικά συμβάντα από κακώσεις νωτιαίου μυελού. Η πρόγνωση για τις σοβαρές περιπτώσεις των παραπληγικών σκύλων, ακόμα και με τις σημερινές θεραπευτικές τεχνικές παρέμενε κακή.
«Το αποτέλεσμα των μελετών σε ζώα ήταν θετικά και έδειξαν ότι αργότερα παρατηρήθηκε και στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου την ανάκτηση της αίσθησης και άλλων σημαντικών λειτουργιών», είπε ο Richard Borgens, Ph D, καθηγητής της μηχανικής βιοϊατρικής στο κέντρο Έρευνας της Παράλυσης στο Purdue.
Στην μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα η συσκευή αφαιρέθηκε χειρουργικά μετά από 15 εβδομάδες και οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για περισσότερο από ένα χρόνο μετά.
Τρια τεστ χρησιμοποιήθηκαν για να αξιολογηθεί η βελτίωση της αίσθησης και των άλλων σημαντικών λειτουργιών: Αίσθηση τσιμπήματος καρφίτσας, αίσθηση ελαφρού αγγίγματος και κινητική λειτουργία. Οι ασθενείς είχαν βελτίωση 20,4 βαθμών (με μέγιστο 112) στο τσίμπημα καρφίτσας, 25,5 βαθμούς (με μέγιστο 112) στην αίσθηση ελαφρού αγγίγματος και 6,3 βαθμούς (με μέγιστο 100) βελτιωμένη κινητική λειτουργία.
Οι ασθενείς δεν είχαν καμιά αίσθηση κάτω από το σημείο του τραυματισμού τους πριν την εμφύτευση της συσκευής, είπε ο Dr Shapiro. Κατόπιν η αίσθηση των ασθενών επανήλθε σχεδόν στο φυσιολογικό στην άμεση περιοχή που επηρεάστηκε από την κάκωση και στην οποία έγινε αναδημιουργία νεύρων.
«Αυτή ήταν μια πειραματική δοκιμή της συσκευής» είπε ο Dr Shapiro, κυρίως συγγραφέας του άρθρου. «Κάποιοι ασθενείς ανέκτησαν αίσθηση και κινητική λειτουργία αλλά όχι αρκετά για να στέκονται χωρίς βοήθεια. Παρόλα αυτά η βελτίωση αυτή είναι ενθαρρυντική και αξίζει περισσότερη μελέτη».
Η Διεύθυνση τροφίμων και φαρμάκων (των Η.Π.Α.) έχει εγκρίνει δεύτερη κλινική δοκιμή της συσκευής για 10 ακόμα ασθενείς με σοβαρές κακώσεις νωτιαίου μυελού. Αυτή αναμένεται να ξεκινήσει στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στις αρχές του 2005. Η δοκιμή θα ερευνήσει ξανά την αποτελεσματικότητα της συσκευής OFS και μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη τυχαία δοκιμή για ασθενείς με κακώσεις νωτιαίου μυελού.
© 2005 Newswise.
Απόδοση στα ελληνικά: Αθανάσιος Μαρκίδης, Πληροφορικός,
email: sakima@sch.gr