Με τον όρο νηστεία εννοείται η διατροφή με αποκλειστικά φυτικές τροφές. Είναι γεγονός ότι εκτός από θρησκευτικά κίνητρα αποτελεί βασικό παράγοντα στη βελτίωση της υγείας μας με την καθοδήγηση πάντα του διαιτολόγου. Είναι αξιοθαύμαστο ότι η ετήσια ‘χριστιανική’ διατροφή, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες ημέρες και περιόδους νηστείας είναι η πλέον ωφέλιμη για την υγεία μας. Είναι όμως απαραίτητη η συμβολή του διαιτολόγου που θα ορίσει τις πηγές και τις ποσότητες των θρεπτικών συστατικών που είναι ιδιαίτερα απαραίτητα για τον καθένα. Έτσι, λοιπόν, καταλήγουμε στις τρεις βασικές πηγές:
1. πρωτείνη: ανεπεξέργαστα δημητριακά, ανάλατοι άψητοι ξηροί καρποί, όσπρια και προϊόντα σόγιας
2. υδατάνθρακες: από ανεπεξέργαστα δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά
3. λίπη: ξηροί καρποί, φυτικό πολυακόρεστο (λινέλαιο, ηλιέλαο κ.λ.π.) ή μονοακόρεστο (ελαιόλαδο) λάδι
Κάποια από τα πιο διαδεδομένα και σοβαρά προβλήματα υγείας που ευνοούνται αυτής της διατροφής είναι:
-χοληστερίνη-σακχαρώδης διαβήτης-υπέρταση-καρδιακά προβλήματα-όλων των ειδών καρκίνος-προστάτης-ορμονικά προβλήματα-ρευματοειδής αρθρίτιδα-πέτρα στη χολή, στα νεφρά-σκωληκοειδίτιδα-αυτοάνοσα νοσήματα.
Ας αναλύσουμε ενδεικτικά κάποια από αυτά εξηγώντας τους λόγους, που η νηστεία βελτιώνει την υγεία μας:
Η μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εξασφαλίζει υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών καταπολεμά ασθένειες, όπως ο καρκίνος, αφού ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η αποφυγή ζωικού λίπους και ταυτόχρονα η κατανάλωση πολυακόρεστων φυτικών ελαίων (Ω3, Ω6) σε συνδυασμό με τα παραπάνω καταπολεμά ασθένειες όπως καρδιακά προβλήματα αντιμετωπίζοντας την αυξημένη χοληστερίνη, την υπέρταση, τον σακχαρώδη διαβήτη.
Σε συνδυασμό με τα ανωτέρω, η κατανάλωση ανεπεξέργαστων αλλά και πλούσιων σε φυτικές ίνες υδατανθράκων, όπως πιτυρούχο ψωμί, όσπρια, φρούτα με τη φλούδα και φρέσκα λαχανικά, καταπολεμά επίσης το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα.
Ενδεικτικά συγκεκριμένες πηγές όλων αυτών των θρεπτικών συστατικών είναι:
αντιοξειδωτικές βιταμίνες-μέταλλα
-βιταμίνη Α:ντομάτες, καρότα, σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, παντζάρια, κολοκυθάκια
-βιταμίνη C:πορτοκάλια, λεμόνια, ακτινίδια, πράσινα λαχανικά, μπρόκολο, κουνουπίδι
-βιταμίνη Ε:ξηροί καρποί, φυτικά έλαια
-Ψευδάργυρος:αλεύρι ολικής άλεσης, καρύδια, σόγια, όσπρια, μαϊντανός
ωφέλιμα λιπαρά οξέα
-Ω3:λινέλαιο, καρύδια, σπορέλαια
-Ω6:ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο
φυτικές ίνες
-ακαθάριστο μήλο,αχλάδι
-δημητριακά ολικής άλεσης
-μπρόκολο, καρότο, χόρτα, κρεμμύδι, μαρούλι, λάχανο
-ρεβίθια, φασόλια, αρακάς
Έχοντας λοιπόν υπόψιν την μεγάλη χρησιμότητα της νηστείας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, όπως και σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, χρειάζεται η καθοδήγηση του διαιτολόγου που θα ορίσει τις ποσότητες, τον καταμερισμό αλλά και τον συνδυασμό των τροφών. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απώλεια βάρους με την νηστεία εξασφαλίζει την αποτοξίνωση του οργανισμού αλλά και την σταθερότητα της απώλειας των περιττών κιλών, σε αντιδιαστολή με τις γνωστές σε όλους χημικές δίαιτες.
Η νηστεία μπορεί να ακολουθηθεί από όλες τις ηλικίες με ενίσχυση των απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων για την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών.
Έτσι καταλήγουμε πως μια σωστά ισορροπημένη νηστεία εξασφαλίζει την καλή υγεία και την μακροβιότητα.
Εύα Ε. Ζιώζιου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος- Επιστήμων τροφίμων
Πτυχιούχος πανεπιστημίου Οξφόρδης
Υψηλάντου 36, Νέο Ψυχικό, 2106721431