Βιοτεχνολογία :Αποκατάσταση δέρματος στους εγκαυματίες

Δέρμα ίδιο αν όχι καλύτερο από αυτό που είχαν υπόσχεται η πλαστική χειρουργική στα άτομα των οποίων το δέρμα έχει καταστραφεί από εγκαύματα.
Χάρη στις εξελίξεις τις βιοτεχνολογίας μπορούν πλέον να δημιουργούνται συνθετικά υποκατάστατα ιστών ή ακόμη να παράγονται διάφοροι τύποι ιστών όπως πχ επιδερμίδα, χόνδροι , οστά, με καλλιέργεια αρχέγονων κυττάρων.Οι ιστοί αυτοί έχουν το πλεονέκτημα να μην απορρίπτονται όταν μεταμοσχεύονται.

Χάρη στη σύγχρονη βιοτεχνολογία μπορεί πλέον να γίνεται ανάπλαση του δέρματος με μεταμόσχευση αυτόλογων ιστών , ιστών δηλαδή οι οποίοι προέρχονται από τον ίδιο τον άνθρωπο ο οποίος θα υποβληθεί σε επέμβαση, ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ Λάμπης Λαζαρίδης ,με αφορμή το 8ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής που αρχίζει αύριο στη Χαλκιδική.

Μεταμόσχευση δέρματος γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια στο νοσοκομείο Παπανικολάου και στην μοναδική στην Ελλάδα πανεπιστημιακή κλινική πλαστικής χειρουργικής που λειτουργεί στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.

Κύτταρα από το δέρμα του ασθενούς αποστέλλονται σε ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού όπου καλλιεργούνται και δημιουργείται το νέο δέρμα το οποίο θα του μεταμοσχευτεί. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Λαζαρίδη είναι άριστο καθώς ο ασθενής αποκτά δέρμα το οποίο είναι ίδιο και μερικές φορές καλύτερο από αυτό που είχε πριν. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε άτομα που έχουν υποστεί εγκαύματα ή απώλεια δέρματος από κατακλίσεις ή χρόνια έλκη. Προς το παρόν η δημιουργία νέου δέρματος γίνεται στο εξωτερικό ενώ στη χώρα μας έχει δρομολογηθεί η δημιουργία Ινστιτούτου Βιοϊατρικής και Βιοτεχνολογίας όπου μελλοντικά μεταξύ άλλων να δημιουργείται και δέρμα.

Η ίδια μέθοδος έχει εφαρμογή και στην ανάπλαση μαστού μετά από μαστεκτομή.Αντί δηλαδή για ανάπλαση του μαστού με χρήση σιλικόνης , καλλιεργούνται κύτταρα από τους μαστούς της ίδιας της μαστεκτομηθείσας και δημιουργείται ο ιστός ο οποίος χρησιμοποιείται για την ανάπλαση.

Ο κ Λαζαρίδης επισήμανε ότι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής γίνονταν από την αρχαιότητα και μάλιστα οι πρώτες ρινοπλαστικές είχαν γίνει το 1400 πΧ στην Ινδία σε άτομα τα οποία είχαν τιμωρηθεί με ακρωτηριασμό της μύτης. Σήμερα χάρη στην εξέλιξη της επιστήμης μπορούν να γίνονται επεμβάσεις ακόμη και σε έμβρυα τα οποία έχουν διαφραγματοκήλη, συγγενείς δυσπλασίες λαγόχειλο κλπ.

Ο κ Λαζαρίδης υπογράμμισε ότι οι επεμβάσεις πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής πρέπει να γίνονται επειδή είναι αναγκαίο και όχι επειδή το επιτάσσει το μάρκετινγκ το οποίο επιβάλλει πρότυπα ομορφιάς. «Είναι λάθος να αποφασίζει ο πολίτης να κάνει μια επέμβαση. Την ευθύνη την έχει ο γιατρός . Επεμβάσεις πρέπει να γίνονται μόνο αν υπάρχει πρόβλημα. Δυστυχώς όμως λειτουργεί ο μηχανισμός του μάρκετινγκ και τελικά το κόστος βαρύνει τον πολίτη. Κανείς άνθρωπος δεν θα πρέπει να επιτρέψει μια μικρή ουλή που έχει να γίνει μια «μεγάλη ουλή στο μυαλό του» που θα του καταστρέψει την ψυχή» πρόσθεσε ο κ. Λαζαρίδης

ANA 3-10-2007

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …