Μία από τις μορφές της βιταμίνης B3 και συγκεκριμένα η (Nicotinamide) είχε προστατευτική επίδραση στα νευρικά κύτταρα πειραματόζωων με το αντίστοιχο ζωικό πρότυπο της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Η nicotinamide είναι μία μορφή της βιταμίνης B3.
Μελέτη προτείνει ότι αυτή η βιταμίνη λαμβανόμενη με ένεση ίσως να προστατεύει ασθενείς πολλαπλής σκλήρυνσης από εκτεταμένη μακροπρόθεσμη αναπηρία.
Αυτήν την περίοδο, δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία για τη χρόνια προοδευτική φάση της πολλαπλής σκλήρυνσης, όταν η σοβαρή αναπηρία είναι πιο πιθανή να εμφανιστεί.
Οι ερευνητές σταματήσανε τον κίνδυνο του νευρικού εκφυλισμού σε ποντίκια με παρόμοια συμπτώματα όπως στη σκλήρυνση δίνοντάς τους μια μορφή βιταμίνης Β3 αποκαλούμενη nicotinamide (νικοτιναμίδη).
Η μελέτη στο Children’s Hospital Boston δημοσιεύθηκε στο Journal of Neuroscience.
Η σκλήρυνση, που έχει επιπτώσεις σε περίπου 85.000 ανθρώπους στη Μεγάλη Βρετανία, είναι μια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Προκαλεί βλάβη στη μυελίνη, μια λιπαρή πρωτεΐνη, η οποία περιβάλλει τις νευρικές ίνες, διαταράσσοντας τη δυνατότητα να διευθυνθούν τα ηλεκτρικά ερεθίσματα από και προς τον εγκέφαλο.
Πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν μια μορφή της ασθένειας αποκαλούμενη υποτροπιάζουσα – διαλείπουσα σκλήρυνση, στην οποία οι περίοδοι της ασθένειας ακολουθούνται από πλήρη ή μερική αποκατάσταση. Σε αυτήν την πρόωρη φάση τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν.
Αλλά τελικά οι ασθενείς μπορεί να εισέλθουν στη χρόνια προοδευτική φάση, για την οποία δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία.
Η ομάδα της Βοστόνης εργάστηκε σε ποντίκια με μια παρόμοια με τη σκλήρυνση ασθένεια αποκαλούμενη Πειραματική Αυτοάνοση Εγκεφαλίτιδα (ΠΑΕ).
Διαπίστωσαν ότι οι καθημερινές εγχύσεις νικοτιναμίδης (nicotinamide) προστάτευσαν τα νευρικά κύτταρα των ζώων από την απώλεια μυελίνης και σταθεροποίησαν τη κατάσταση εκείνων των κυττάρων που ήδη είχαν επηρεαστεί.
Όσο μεγαλύτερη η δόση νικοτιναμίδης, τόσο μεγαλύτερη η προστατευτική επίδραση. Ο βαθμός αναπηρίας των πειραματόζωων αξιολογήθηκε σε μια κλίμακα από το ένα έως το πέντε. Τα ποντίκια που έλαβαν τις υψηλότερες δόσεις νικοτιναμίδης κατατάχθηκαν μεταξύ ενός και δύο βαθμών αναπηρίας, ενώ τα ζώα που δεν έλαβαν καμία έγχυση σημείωσαν ανάπτυξη αναπηρίας μεταξύ τριών και τεσσάρων βαθμών.
Χημική ουσία “κλειδί”.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η νικοτιναμίδη (nicotinamide) αύξησε τα επίπεδα μίας κρίσιμης χημικής ουσίας αποκαλούμενη nicotinamide adenine dinucleotide (NAD), νικοτιναμιδική δυνουκλεοτιδική αδενίνη (ΝΔΑ) στο νευρικό σύστημα των ζώων.
Η νικοτιναμίδη (nicotinamide) επίσης μείωσε σημαντικά τα νευρολογικά συμπτώματα ακόμα και όταν καθυστέρησε η θεραπεία μέχρι 10 ημέρες μετά από την πρόκληση της Πειραματικής Αυτοάνοσης Εγκεφαλίτιδας ΠΑΕ – αυξάνοντας την ελπίδα ότι θα είναι επίσης αποτελεσματική στα μεταγενέστερα στάδια της πολλαπλής σκλήρυνσης σε ανθρώπους.
Ο ερευνητής που ηγήθηκε της έρευνας Dr Shinjiro Kaneko είπε:”Όσο νωρίτερα ξεκίνησε η θεραπεία, τόσο καλύτερη η επίδρασή της, αλλά ελπίζουμε ότι η nicotinamide μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς που είναι ήδη στο χρόνιο στάδιο.”
Οι ερευνητές είπαν ότι η νικοτιναμίδη ήταν φτηνή και με λίγες παρενέργειες.
Εντούτοις, δήλωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω εργασία για να εξεταστεί η επίδρασή της στους ανθρώπους.
Ο Simon Gillespie, ανώτερος υπάλληλος του MS Society, είπε: “Οποιαδήποτε πιθανή θεραπεία για τη μείωση της χρόνιας προόδου της αναπηρίας στη πολλαπλή σκλήρυνση αξίζει να συνεχιστεί.
“Είναι μία ενδιαφέρουσα πρόωρη έρευνα που επιθυμούμε να δούμε ολοκληρωμένη, προσθέτοντας με τη καθιερωμένη σύνεση πως ότι λειτουργεί στα ποντίκια δεν έχει πάντα τα ίδια αποτελέσματα στους ανθρώπους.”
Ένας εκπρόσωπος του MS Trust είπε: “Είναι ενδιαφέροντα αποτελέσματα, αλλά οι μελέτες στα ποντίκια με το πειραματικό αντίστοιχο της πολλαπλής σκλήρυνσης δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε μια επιτυχή θεραπεία για τους ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση.”
Πηγή: bbc-news
Σύνδεσμος στο διαδύκτιο: http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/5356274.stm