Ιταλοί ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα θεραπεία με βλαστοκύτταρα που βοήθησε σκύλους με μυϊκή δυστροφία να τρέξουν.
Η μυϊκή δυστροφία είναι γενετική διαταραχή που προκαλείται από μεταλλάξεις σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο το οποίο οδηγεί σε έλλειψη δυστροφίνης, μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στη διατήρηση της ευστάθειας του μυός. Βαθμιαία αποδυναμώνει τους μύες του σώματος και οδηγεί σε απώλεια της κινητικότητας.
Κατά την έρευνα χρησιμοποιήθηκε μια ειδική μορφή βλαστοκυττάρων, τα οποία συλλέχθηκαν από τα αιμοφόρα αγγεία και ονομάζονται μεσο-αγγειο-βλάστες και τα οποία είναι «προγραμματισμένα», να εξελίσσονται σε μυϊκά κύτταρα.
Τα κύτταρα μεταμοσχεύθηκαν σε σκύλους που έπασχαν από μυϊκή δυστροφία και διαπιστώθηκε ότι μεταμόσχευση σε πέντε δόσεις με διαφορά ενός μήνα παρήγαγε εξαιρετικά αποτελέσματα. Τέσσερις από τους έξι σκύλους που υπεβλήθησαν σε μεταμόσχευση παρουσίασαν επανάκαμψη της δυστροφίνης και επανέκτησαν τη μυϊκή δύναμη τους.
Οι ερευνητές είναι ενθουσιασμένοι με αυτό το πρώτο στάδιο της έρευνας και ελπίζουν στο μέλλον να υπάρξει και η ίδια επιτυχία και σε ανθρώπους.
Σε όλο το παραπάνω είδηση αποτελεί το «ελπίζουν», επειδή καμία από αυτές τις ερευνητικές πρωτοβουλίες δεν έχει αποδώσει τίποτα προς το παρόν. Ο όλα αυτά που ακούγονται για τις «θεραπείες» με βλαστοκύτταρα δεν έχουν οδηγήσει πουθενά. Αντιθέτως, κάποιες από αυτές τις έρευνες όταν δοκιμάστηκαν σε ανθρώπους δημιούργησαν πολλές σοβαρές περιπλοκές. Μέχρι να γίνουν νόμιμα θεραπευτικά πρωτόκολλα καλό είναι αυτές οι «θεραπείες» να αποφεύγονται.
Ο λόγος που δημοσιεύονται εδώ στο ΑΤ είναι επειδή το ΑΤ ενημερώνει για τα πάντα με στόχο να προλάβει την παραπληροφόρηση που συμβαίνει σε πολλά από τα συμβατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ 22-11-2006