«Wardrivers», οι νέοι πειρατές του Διαδικτύου

Διαστάσεις «εναλλακτικού» κινήματος τείνει να λάβει η αμφιλεγόμενη μέθοδος πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω αφύλακτων ασύρματων δικτύων, οικιακών ή εταιρικών. Νεαροί «πειρατές» που περιπλανώνται στους δρόμους των πόλεων μεταφέροντας μαζί τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή υπολογιστές παλάμης (PDA) ανιχνεύουν ασύρματα δίκτυα, τα οποία στη συνέχεια αξιοποιούν για να αποκτήσουν «ελεύθερη» πρόσβαση στο Διαδίκτυο, δίχως μάλιστα να αφήνουν ηλεκτρονικά ίχνη. Η πρακτική αυτή φέρει την κωδική ονομασία «Wardriving».

Το φαινόμενο πρωτοεμφανίστηκε πριν από λίγα χρόνια στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη, σχεδόν ταυτόχρονα με την εξάπλωση του ασύρματου Internet και μετατράπηκε γρήγορα σε μαζικό κίνημα με κεντρικό… σύνθημα την ελεύθερη διάδοση του Διαδικτύου και των «καρπών» της νέας τεχνολογίας. Τελευταία, πρακτικές «wardriving» εντοπίζονται και στην Ελλάδα, όπου πολλαπλασιάζονται –με καθυστέρηση– τόσο οι οικιακοί χρήστες όσο και οι εταιρείες που αναπτύσσουν εσωτερικά ασύρματα δίκτυα πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Ευάλωτοι οι χρήστες

«Οι καταναλωτές δεν ενημερώνονται για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση ασύρματων δικτύων και επομένως δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. Αφήνουν έτσι ελεύθερο πεδίο δράσης σε όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν κρυφά το δίκτυό τους», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Μαρίνος Παπαδόπουλος, δικηγόρος και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, ο οποίος έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα.

Στο ίδιο εξάλλου μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματικού του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Οπως επισημαίνει, οι περισσότεροι χρήστες δεν μπορούν να καταλάβουν πότε κάποιος «εισβολέας» χρησιμοποιεί παράνομα το δίκτυό τους, με αποτέλεσμα τέτοιου είδους περιστατικά, μολονότι σημειώνονται να μην καταγγέλλονται στην Αστυνομία. «Η λειτουργία δικτύου ασύρματου internet δίχως τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας είναι σαν να αφήνεις στο πεζοδρόμιο ένα κουτί με χρυσαφικά», λέει χαρακτηριστικά.

Το λογισμικό που απαιτείται για τον από απόσταση εντοπισμό μιας ασύρματης σύνδεσης διατίθεται δωρεάν στο Διαδίκτυο και η χρήση του δεν προϋποθέτει εξειδικευμένες γνώσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, είναι τέτοιες οι δυνατότητες που παρέχει στον χρήστη, όπως απέδειξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ειδικούς σε θέματα ασφάλειας τηλεπικοινωνιακών συστημάτων της Καλιφόρνιας, που είναι δυνατή η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε ασύρματα δίκτυα ακόμα και από απόσταση 40 χιλιομέτρων!

Σύμβολα σε κολώνες

Οπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, συχνά οι «Wardrivers» αφού εντοπίσουν ασύρματα δίκτυα δημοσιοποιούν κάθε σχετικό στοιχείο σε δικτυακούς τόπους μέσω των οποίων έρχονται σε επικοινωνία με «ομοϊδεάτες» τους. Εκτός του Διαδικτύου χρησιμοποιούν και ειδικά σύμβολα σε κολώνες, τοίχους κ.ο.κ., τα οποία ενημερώνουν όσους μπορούν να τα αποκωδικοποιήσουν ότι στο συγκεκριμένο σημείο επιτυγχάνεται πρόσβαση σε ασύρματο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο. Η πρακτική αυτή, που περιγράφεται με τον όρο «Warchalking», μιμείται τη συνήθεια των αστέγων της Αμερικής, οι οποίοι μαρκάρουν τα σπίτια στα οποία μπορούν να βρουν καταφύγιο.

Οι «Wardrivers» υποστηρίζουν ότι η δράση τους αποσκοπεί στην ενημέρωση των καταναλωτών για την επικινδυνότητα και τις αδυναμίες των αφύλακτων ασύρματων δικτύων. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι με αυτόν τον τρόπο όποιος το επιθυμεί μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία εταιρειών ή ιδιωτών. Επισημαίνουν ακόμα τον κίνδυνο κάποιος εισβολέας να προχωρήσει σε παράνομες δραστηριότητες (για παράδειγμα, επιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα) ενοχοποιώντας τον νόμιμο χρήστη του ασύρματου δικτύου.

Πώς να οχυρωθούμε στις επιθέσεις

Για την προστασία των χρηστών από ανάλογες «επιθέσεις» ειδικοί σε θέματα τεχνολογίας προτείνουν:

– Χρήση του δικτύου από συγκεκριμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με τη χρήση μυστικών κωδικών πρόσβασης.

– Αλλαγή των εργοστασιακών ρυθμίσεων των συσκευών (όνομα δικτύου, στοιχεία ταυτότητας ηλεκτρονικού υπολογιστή) καθώς κάθε εταιρεία διαθέτει κοινά χαρακτηριστικά γνωστά στους μετρ του είδους.

– Χρήση προγραμμάτων ασφαλείας «Firewall» τα οποία μεταξύ άλλων εμποδίζουν την πρόσβαση τρίτων σε ένα ασύρματο δίκτυο.

Του Γιαννη Σουλιωτη

Hμερομηνία : 1-10-06
Copyright: http://www.kathimerini.gr

[wpsr_socialbts]

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ισραήλ: Ο πρώτος ασθενής με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση παρουσίασε σημάδια βελτίωσης

Το περασμένο καλοκαίρι, ο ραβίνος Refoel Shmulevitz έγινε ο πρώτος ασθενής με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, παγκοσμίως, που εμφάνισε σημαντική βελτίωση μετά από θεραπεία που πραγματοποιήθηκε στο …

Φιλικό Τουρνουά Bowling Κωφών

Στις 10, 11 & 12 Ιουλίου 2009 ο Παναθλητικός Όμιλος Κωφών - ΠΟΚ - POK διοργάνωσε Φιλικό Τουρνουά Bowling Κωφών με τη συμμετοχή των Εθνικών Ομάδων Bowling Κωφών Ελλάδας και Κύπρου. Φιλικά συμμετείχε …

Δίλημμα για μια γυναίκα με ΣΚΠ

«Δεν θέλω να πεθάνω. Αλλά όταν συμβεί, θέλω να κρατώ το χέρι του άντρα μου ξέροντας πως δεν πρόκειται να συλληφθεί.» Μια γυναίκα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας αντιμετωπίζει ένα μεγάλο δίλημα στην απόφασή …

ΕΡΤ Ψηφιακή: Ευρωεκλογές στη Νοηματική

Την Πέμπτη 28 Μαΐου, το ψηφιακό κανάλι της ΕΡΤ, ΠΡΙΣΜΑ+, συμμετέχει στην πανελλήνια μετάδοση της αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών για τις «Ευρωεκλογές 2009», παρέχοντας παράλληλη διερμηνεία στην …

Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη Βέροια

Με πρωτοβουλία του δήμου Βέροιας, στο κέντρο της πόλης, λειτουργεί το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο οποίο θα στεγάζονται τα γραφεία του Συλλόγου Καρκινοπαθών «Άγιος Παρθένιος», ενώ έχει …

Ρομπότ-εργάτες έως το 2025

Σύμφωνα με την επίσημη μελέτη "Global Trends 2025: A Transformed World" του National Intelligence Council (Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών) των Ηνωμένων Πολιτειών, που αποσκοπεί στην πρόβλεψη και …

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για Alzheimer

Οι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση Alzheimer είναι διαφορετικοί για κάθε φύλο, σύμφωνα με νέα έρευνα Γάλλων επιστημόνων. Oι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ύπαρξη κατάθλιψης και η λήψη αντιχολινεργικών …

Οι δυσκολίες των παιδιών με αναπηρία

Τα παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες αριθμούν πάνω από 180.000 και μόνο τα 13.500 παρακολουθούν μαθήματα δημοτικού, ενώ μόλις το 10% φτάνει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Παρά το γεγονός …

Ο άνθρωπος που νίκησε το σκοτάδι

Με μια πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία ένας 18χρονος Βρετανός με μια επιδεινώμενη οφθαλμολογική πάθηση κατάφερε να κινείται άνετα σε χώρους με φως κατά 100 φορές πιο αμυδρό από αυτό που διέκρινε μέχρι …

Διατροφικός έλεγχος των κρίσεων επιληψίας

Η υψηλή σε λίπος διατροφή βοηθάει στον έλεγχο των κρίσεων για παιδιά με επιληψία σύμφωνα με ερευνητές. Η έρευνα που έγινε στη Βρετανία, αφορούσε παιδιά που δεν ανταποκρίνονταν στην φαρμακευτική …

Άνω των 65 ετών οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος, δηλαδή η αντικατάσταση των φθαρμένων αρθρώσεων με υλικό εξαιρετικά ανθεκτικό και απόλυτα συμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα …