Λονδίνο: Το μεγαλύτερο ιατρικό πείραμα του κόσμου, ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη συλλογή δειγμάτων DNA απο 500.000 άτομα, έλαβε το πράσινο φως στη Βρετανία, με στόχο να αποκαλύψει πώς τα γονίδια αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον για να προκαλέσουν ασθένειες όπως ο καρκίνος.
Η δημιουργία της βρετανικής «Βιοτράπεζας» (Biobank) εγκρίθηκε την Τρίτη από διεθνή επιτροπή επιστημόνων, έπειτα από τη θετική έκβαση της τετράμηνης πιλοτικής φάσης, στην οποία συμμετείχαν 3.800 πολίτες από την περιοχή του Μάντσεστερ.
Όπως αναφέρει το Reuters, δείγματα αίματος και ούρων θα συλλεχθούν τα επόμενα χρόνια από μισό εκατομμύριο Βρετανούς, ηλικίας 40 έως 69 ετών, οι οποίοι θα συμπληρώσουν επίσης ερωτηματολόγια με εκατοντάδες ερωτήσεις για τον τρόπο ζωής και το ιστορικό της υγείας τους.
Αν και η χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος το 2000 άνοιξε το δρόμο για λεπτομερείς αναλύσεις των ανθρώπινων γονιδίων, οι επιστήμονες πασχίζουν ακόμα να κατανοήσουν πώς συνδυασμοί γονιδίων και περιβαλλοντικοί παράγονες αλληλεπιδρούν για την εκδήλωση ασθενειων.
Η αντιστοίχιση γενετικών ποικιλομορφιών με τις περιβαλλοντικές παραμέτρους αναμένεται να αποκαλύψει τα αίτια ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, η άνοια και η αρθρίτιδα.
«Για τις επόμενες δεκαετίες, η Βιοτράπεζα της Βρετανίας θα παράσχει στους ερευνητές ζωτικής σημασίας στοιχεία για ορισμένες από τις πιο βασανιστικές ασθένειες της μέσης και της τρίτης ηλικίας» δήλωσε ο καθηγητής Ρόρι Κόλινς, επικεφαλής του εγχειρήματος.
Ερευνητές και φαρμακευτικές εταιρείες θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα έπειτα από σχετική αίτηση, ωστόσο τα προσωπικά, ονομαστικά δεδομένα των εθελοντών θα προφυλάσσονται με αυστηρά συστήματα ασφάλειας, διευκρίνισε.
Το πρόγραμμα, κόστους 116 εκατ. δολαρίων, χρηματοδοτείται από το βρετανικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας, το υπουργείο Υγείας, την κοινωφελή οργάνωση Wellcome Trust και άλλους φορείς της χώρας.
Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Αντι Μπέρναμ δήλωσε ότι με τη δημιουργία της Βιοτράπεζας η Βρετανία «ηγείται του κόσμου» όσον αφορά τη γενετική έρευνα.
news.in.gr 22-8-2006