Μια συνωμοσία σιωπής καλύπτει τις περισσότερες επιχειρήσεις της χώρας. Αποκαλύπτουμε ότι νόμος του 1998, εφαρμόζεται κανονικά και υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από πενήντα άτομα, να προσλαμβάνουν σε ποσοστό 3% του προσωπικού πολύτεκνους, 2% άτομα με ειδικές ανάγκες, 1% του προσωπικού παιδιά αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, 1% στενούς συγγενείς ατόμων με ειδικές ανάγκες, 1% ανάπηρους πολέμου!
Από την τελευταία φορά που πολέμησε ο ελληνικός στρατός έχουν περάσει 30 χρόνια και είναι αμφίβολο αν υπάρχουν ανάπηροι σε ηλικία εργασίας, αλλά το σημείο αυτό δεν είναι η μόνη παράλογη ρύθμιση. Παράδοξο επίσης είναι η υποχρεωτική πρόσληψη των παιδιών των αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, εξήντα χρόνια μετά τη λήξη του Παγκοσμίου Πολέμου. Υποθέτουμε ότι και τα παιδιά των αγωνιστών που είχαν ταλαιπωρηθεί, τα δύσκολα χρόνια της Kατοχής, βρίσκονται σε συντάξιμη ηλικία. Εκτός κι αν ο καλός νομοθέτης υπονοεί ότι πρέπει να προσλαμβάνονται προνομιακά και τα εγγόνια των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.
Συνολικά, εφόσον οι μισθωτοί σε επιχειρήσεις με περισσότερα απο 50 άτομα, ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο άτομα, οι επιχειρήσεις χρειάζονται: 30.000 πολύτεκνους, 20.000 ανάπηρους, 10.000 παιδιά αγωνιστών της Αντίστασης, 10.000 συγγενείς αναπήρων και 10.000 ανάπηρους πολέμου. Το κράτος εξασφαλίζει στον ιδιωτικό τομέα 80.000 θέσεις εργασίας για αναξιοπαθούντες έως και δυστυχισμένους πολίτες.
Το πρόβλημα, δεν είναι ότι η κρατική γραφειοκρατία εξευτελίζει ένα σωστό κοινωνικό μέτρο που αφορά την εξασφάλιση εργασίας σε κατηγορίες αναπήρων. Το πρόβλημα είναι ο παραλογισμός. Εμπορική επιχείρηση έλαβε την αυστηρή προειδοποίηση του ΟΑΕΔ, επειδή δεν έχει κάνει προσλήψεις με βάση τον νόμο 2643/98. Σύμφωνα με το έγγραφο πρέπει να προσλάβει 2 πολύτεκνους, 2 ανάπηρους κ.λπ., συνολικά επτά άτομα. Η επιχείρηση διαπιστώνει με χαρά ότι απασχολεί ήδη 6 πολύτεκνους και το ανακοινώνει στον ΟΑΕΔ. Η απάντηση είναι ότι δεν έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή της. Πρέπει να προσλάβει πολύτεκνους από τον κατάλογο του ΟΑΕΔ, όχι όποιους θέλει! Τώρα η επιχείρηση διεξάγει έρευνα, μεταξύ των 230 υπαλλήλων της, αν ο πατέρας ή η μητέρα κάποιου είχε δράσει στην Εθνική Αντίσταση. Επίσης, αναζητεί αν υπάρχει ανάπηρος στο στενό συγγενικό περιβάλλον. Το πιθανότερο είναι ότι θα τους απολύσει, θα εγγραφούν στους καταλόγους του ΟΑΕΔ και μετά θα τους προσλάβει, προκειμένου να αποφύγει το πρόστιμο. Παράλληλα, αναζητείται ανάπηρος πολέμου, σε ηλικία κατάλληλη για εργασία.
Βιομηχανία, με εργοστάσιο στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, προσέλαβε εργατοτεχνίτη, με βάση τις υποχρεώσεις αυτές, από τον κατάλογο των αναπήρων. Θεωρεί όμως η επιλογή «εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τον ίδιο όσο και τους υπόλοιπους εργαζομένους». Παραθέτει μάλιστα γνωμάτευση Τμήματος Ψυχιατρικής κρατικού νοσοκομείου, σύμφωνα με το οποίο ο εργατοτεχνίτης που παρουσιάζει «ψυχωτική συνδρομή με ποσοστό αναπηρίας 80% μπορεί να απασχοληθεί σε θέση περιορισμένης υπευθυνότητας που δεν απαιτεί ιδιαίτερη κριτική ικανότητα ούτε τη χρήση μηχανημάτων». Αυτόν τον άνθρωπο ο ΟΑΕΔ τον έστειλε υποχρεωτικά σε εργοστάσιο με βαριά μηχανήματα και η βιομηχανία έχει προσφύγει στην δευτεροβάθμια επιτροπή εναντίον της απόφασης.
Συχνά οι αρχικές προθέσεις είναι καλές. Είναι σωστό να προβλέπονται θέσεις εργασίας για άτομα που μειονεκτούν σωματικά. Η εφαρμογή, όμως της επιλογής αυτής, στρεβλώνεται με λαϊκισμό, όταν αφορά παιδιά αγωνιστών της Aντίστασης και γίνεται φαρσοκωμωδία όταν αναζητούνται ανάπηροι πολέμου που δεν υπάρχουν.
Του Σεραφειμ Κωνσταντινιδη
Hμερομηνία : 13-11-05
Copyright: http://www.kathimerini.gr